Vandring

DSC_4887.JPG

Runt om Kittelfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns en mängd fina vandringsleder där du kan välja allt från högalpina toppturer till vandringar längs vattendrag och bergssluttningar. Här tipsar vi om kortare och längre turer i området.


Klicka för större bild

Grönfjäll - Klitvallens sameviste

Längd: ca 3,5km, enkel väg

Svårighetsgrad: lätt

Leden startar i Grönfjäll ca 15km från Kittelfjäll mot Dikanäs - skyltat Grönfjäll. Du följer leden skyltad Klitvallen, stigen går genom skog och över ett antal bäckar, du passerar Grantonbäcken och efter en lätt vandring på ca 3km kommer du fram till ett övergivet sameviste.

Tips: Leden fortsätter till Klitvallen och Matsdal om du vill göra en längre vandring.


Grönfjäll - Grantonskalet

Klicka för större bild

Längd: ca 3-5km,  enkel väg beroende på hur långt in i skalet du väljer att gå.

Svårighetsgrad: lätt

Leden börjar i Grönfjäll ca 15km från Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs, skyltat Grönfjäll. Efter ca 1/2timmes vandring i delvis brant terräng går stigen på skrå förbi Grönfjällets sydligaste topp Kronenejenvaellie. Efter en stunds vandring når du fram till Grantonskalet som är en vacker Högfjällsdal med Grönfjäll på ena sidan och Klippfjället på den andra. Genom dalen slingrar sig Grantonbäcken som kan passeras på en bro. Vandringen är relativt enkel.

Tips: Påbörja vandringen mot Grantonskalet och följ sedan leden upp mot Grönfjällstoppen. Det finns även en led runt Grönfjället förbi Rotiken på baksidan av både Fågelfjället och Valfjället fram till det gamla samevistet Silisen och sedan ner till Fättjaur.

Kittelfjäll - Bleriksstugan- Marsfjällskåtan - Fatmomakke/Marsliden

Klicka för större bild

Längd: 31km till Fatmomakke, 34km till Marsliden, enkel väg.

Svårighetsgrad: Medel

Från Kittelfjäll finns möjlighet att vandra genom Marsfjällsmassivet till Kultsjödalen. Start i Kittelfjäll med vandring i tät skog. Vid Rissjön glesnar det och vyerna mot Marsfjällen är storslagna. Från Bleriksstugan väljer man att gå vidare mot Marsfjällskåtan. Sträckningen är mycket fin och går ofta över härliga gränsängar där kan man välja att göra en topptur upp på Marsfjället, 1590m.ö.h. Från kåtan fram till Marsliden har man en storslagen natur att njuta av. Leden fortsätter mot ett smalt pass och sedan ner i en spännande dalgång med branta fjällväggar och block. En klassisk vandringsled med härlig vildmarkskänsla i en orörd fjällmiljö.

Tips: För den som vill göra en vandring med övernattning eller en kortare tur finns möjlighet att vandra upp till Rissjön och vidare mot Bleriken och övernatta i tält eller Blerikstugan. Läs mer om Blerikstugan här>>>