Kittelfjall-sep17_639_2160px_CJUTSI.jpg
Kittelfjall_Juni17_681_2160px_CJUTSI.jpg

Allemansrätten

Inte störa, inte förstöra är en grundregel för allemansrätten. I vår svenska natur får vi röra oss fritt en rättighet som även innebär ansvar. Vi får plocka blommor, bär och svampar – men vissa arter kan vara fridlysta och får därmed inte plockas.

Vi får bada, tälta, cykla, vandra, färdas med båt, göra en lägereld och annat som hör friluftslivet till – men vi ska inte göra skada på naturen.

Allemansrätten är en förmån och en frihet som är beroende av att vi är varsamma och värnar om naturen. Det är inte tillåtet att skada djur, växter eller mark och vi måste visa hänsyn till markägare och andra människor som vistas i vår natur.

Särskilda regler som begränsar allemansrätten kan gälla i skyddade områden, till exempel i vissa naturreservat, nationalparker eller djur och växtskyddsområden. Det kan även finnas regler kring att hundar ska vara kopplade. Motorfordon får inte köras på barmark utanför väg. I Sjöar och vattendrag krävs som regel fiskekort. (www.naturvardsverket.se).

Upplev Kittelfjäll

Runt Kittelfjäll, Grönfäll och Gränssjö finns en mängd fina vandringsleder. Du kan välja allt från högalpina toppturer till vandringar längs vattendrag och bergssluttningar.

Här finns något för alla oavsett om du vandrar själv, med familjen eller vänner. Du väljer själv om det ska vara en längre tur eller en kortare dagstur.

Turer som vi rekommenderar

  • Dagstur längs sagostigen

  • Dagstur till toppen av Kittelfjäll, Grönfjäll eller Borkafjället.

  • 3-dagars fjällvandring till Marsfjällets topp, via Blerikstugan och genom Trollskale

  • 2-dagars fjällvandring (med tält). Starta i Grönfjäll, genom Grantonskalet till Kanan och upp bredvid Bullerbäcken till Klippfjällets topp och sedan tillbaka till Grönfjäll.

    För dig som vill ta kortare vandringsturer så hittar man fina leder kring hotellet, såsom en tur till Kittelfjäll, Grönfjäll, Lebnesjaur och Daune. Nedan hittar du mer info,Kittelfjall_Juni17_554_2160px_CJUTSI.jpg

Tips inför vandringen

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och
som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras
i era skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA FJÄLLTUREN EFTER VÄDRET

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väder- prognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE LEDER

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De festa gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Användning av kompass kräver dock kunskaper. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering.

Källa: www.fjallsakerhetsradet.se


Kittelfjall_Juni17_580_2160px_CJUTSI.jpg

 

Här hittar du en enklare karta som South Lapland tagit fram.


Biergenas_sep06_108_2000px_CJUTSI.jpg

Om rennäring och renskötsel

De flesta av oss vill gärna se renar när vi besöker fjällen men inte alla är medvetna om att man kan störa renskötseln om man till exempel tältar eller befinner sig inom områden där renar flyttas. Under maj månad är renarna extra känsliga då kalvningen sker och under juli månad samlar samebyarna in sina renhjordar för att märka de nya kalvarna.

Under slutet av augusti och under september är det dags för den första slakten och samlingarbetet pågår löpande under hela hösten på lite olika sätt beroende på vilken sameby man besöker och om man befinner sig i den norra eller södra delen av fjällområdet. Renar är absolut inte farliga för dig som besökare men tänk på att ditt besök och uppträdande kan innebära störningar för renskötseln om du inte tänker dig för.

Om det finns tecken på att renskötselarbete bedrivs i området inför kalvmärkning eller slakt, försök att hålla dig till markerade leder så att renskötarna vet var du sannolikt befinner dig. Försök även att undvika att röra dig mot renhjordar under kalvningstiden i maj/juni då du lätt kan störa de kalvande vajorna. Och kom alltid ihåg att hålla din hund kopplad eller under strikt uppsyn. Hundar har ofta svårt att hålla sig ifrån att jaga och driva ren.

Om du känner dig osäker eller vill veta mer om renskötseln så tveka inte att ta kontakt med Vilhelmina norra sameby Källa: www.fjallsakerhetsradet.se