Längd- & Turskidåkning

L%C3%A4ngdsp%C3%A5r+-+vybild+%28kopia%29.jpg

I Kittelfjäll finns ett preparerade och belyst elljusspår på 3,5 km som är lite mer kuperad samt en 5 km slinga som är lättare kuperad. Här hittar du även Milspåret och Fjällspåret. Starten från båda slingorna samt Milspår utgår från Hotellet.

I Grönfjäll 15km från Kittelfjäll finns i skidspår i längderna 2,5km, 4km och 5km. Start från Grönfjälls fritidsby.

Spårpass

Kittelfjall_mars15-675_2000px_CJUTSI.jpg

Längdspåren i Kittelfjäll sköts av Kittelfjällsliftarna och finansieras av företaget och genom spåravgift.

Du som är längdskidåkare löser spårpass - en spåravgift som gör det möjligt Kittelfjällsliftarna att preparera och utveckla längdskidspåren.

Spårpasset kostar 50kr/dag, 200kr/vecka eller 500kr/år och kan köpas i sportboden vid Hotelliften - den som köper ett spårpass får ett klistermärke som kan fästas på stav eller skidor och visar att du är med och bidrar.

Under försäsong kan du lösa spårpass med försäsongsrabatt - gäller fram till 30november - beställ här>>>>


Längdskidåkning i Kittelfjäll

Kittelfjäll erbjuder alla besökare fina längdskidspår mycket lättillgängligt strax nedanför hotellet.

LÄNGDSPÅR

Det finns två slingor, 3 km och 5 km samt ett fjällspår på 10 km. Spåren är utmärkta både för den som har fokus på träning, för nybörjare och utflykter.

Spåren som körs med pistmaskin är 3 km resp. 5 km.  Slingan och dessa går i varierande terräng och börjar med en stigning i trappsteg, när man når högsta punkten gör man valet mellan 3:an och 5:an. Korta slingan på 3 km går i kuperad skogsterräng tillbaka till starten - den lite längre 5 km slingan går ut på flackare myrmark.

Både 3 km och 5 km spåret prepareras för skate och klassisk åkning och det längre spåret på 10 km fjällspåret körs upp med snöskoter och  är enbart för klassisk åkning.

Åkriktningen är vänstervarv/moturs och 3 km slingan har belysning som aktiveras på en knapp i starten, belysningen lyser till 23:00.

FJÄLLSPÅRET

Fjällspåret trampas för skate & klassiskt och börjar vid liften Jan- Express vid Kittelfjäll Värdshus - med gratis lift för längdåkare. Det är markerat med två längder en kortare slinga på 4.5 km och en längre på 10 km. Fjällspåret trampas under våren när vädret är mer stabilt. Vi uppdaterar läget via vår Facebooksida - följ oss gärna där.

MILSPÅRET

Milspåret startar vid hotellet med början på längdspåret och tar dig sedan över bron vid Vojmån in i Marsfjällens naturreservat. På andra sidan ån blir spåret smalare då det endast är möjligt att trampa med skoter. Spåret trampas när snötillgången tillåter.


Turskidåkning

Väljer man att gå på tur finns goda möjligheter till olika utflyktsmål efter ledade markeringar.

Kittelfjäll – bro till bro längs Vojmån

Kittelfjall_mars15-601_2000px_CJUTSI.jpg

Info:Start nedanför hotellet, följ skoterleden mot Borkasjön tills du kommer till hängbron. Åk över bron och följ antingen den markerade leden österut eller kanten längs ån (om isen tillåter) tills du kommer till nästa bro, åk över bron och följ spåret eller ån tillbaka.  

Tips:Ta gärna med en ryggsäck med lite fika och stanna vid något av vindskydden som ligger längs Vojmån. 

Kittelfjäll - Grönfjäll – Kittelfjäll eller vice versa

Info:Ta liften Jan Express, följ bergsidan österut tills du når skoterleden. Följ leden till Grönfjäll och ta en fika hos Grönfjälls fritidsby. Åker du från Grönfjäll kan du ta en paus i Toppstugan som ligger inne i skidområdet innan hemfärd. Ring för att kolla öppettider.

Fakta: Grönfjälls Fritidsby tel: 0940-870 19, 070-680 06 13Toppstugan tel:0730-361962

DSC_6152.jpg

Kittelfjäll – Rissjön – Bleriksstugan 

52681990_2306284309392158_1572972836618764288_n.jpg

Info:Från Kittelfjäll finns möjlighet att åka på tur till Bleriksstugan. Start i Kittelfjäll där du följer skoterleden och korsar bron över Vojmån och vidare in i Marsfjällens naturreservat mot Rissjön och Bleriksstugan där skogen glesnar och vyerna mot Marsfjällen är storslagna.   

Kittelfjall_mars15-539_2000px_CJUTSI.jpg

Tips:För den som vill göra en övernattning finns möjlighet till övernattning i Blerikstugan. Stugan ligger vid Marsfjället söder om Kittelfjäll och ägs av Länsstyrelsen, den har 14 bäddar och står öppen för allmänheten.

Fakta:Kittelfjäll och Vojmådalen ligger i den sydostliga delen av fjällkedjan i Västerbotten och omfattas av den väl sammanhållna Marsfjällsmassivet, som i de västra delarna når 1590m ö h.

Läs mer om Blerikstugan här>>>

Läs mer om Marsfjällens naturreservat här>>>