Kittelfjall-sep17_266_2160px_CJUTSI.jpg

Vår klätterled ligger på en av världens vackraste platser. Mitt emot Borkafjällets lodräta bergsvägg slingrar sig klätterleden upp på Lebnesjaure, en fin bergssida i söderläge.

Klätterleden börjar ca 2km från hotell Kittelfjäll på vägen mot Norge - skyltat klätterled från vägen. Du följer en brant stig som tar dig upp till en platå. För den som bara vill njuta av fin utsikt är denna första etapp ett härligt utflyktsmål på egen hand.

Klätterleden på Lebnesjaur

Vill du däremot pröva på att klättra startar klätterleden vid denna platå, den består av en 350 meter lång stålvajer som är fastbultad i berget. 

Klättringen är uppdelad i två etapper. Första etappen är relativt lättklättrad, men du får ändå känna suget i magen av höjden och utsikten. Andra etappen är mer krävande och en aning "luftig" om ni förstår vad vi menar. Belöningen blir den underbara utsikten från toppen av Lebnesjaure. Klättringen tar ca 3 timmar.

För att klättra den behövs klätterutrustning, den som har med egen utrustning klättrar på egen risk. För den som vill finns även en stig på högra sidan, det är en brant och delvis svår klättring uppåt.

Från toppen av Lebnjiesnuenie fortsätter leden längs hela kammen upp till Kittelfjällets västra topp. Du kan sedan vandra ned längs luftspår eller någon av slalombackarna och komma fram vid Hotell Kittelfjäll - tänk på att du behöver lämna en bil vid parkeringen eller gå/få skjuts tillbaka om du lämnat din bil vid Klätterleden.

Fakta: På en Via Ferratta är klättraren alltid säkrad i den stålvajer som löper mellan rejäla järnkrokar inhamrade i berget. Två rep med varsin karbinhake sitter i selen som du har runt kroppen. När man kommer till en ögla lossar man den första haken och sätter fast den igen på vajern på andra sidan öglan innan man lossar hake nummer två. På det viset är man alltid säkrad.