Vinterfiske

Fishing - Winter .jpeg

Pimpelfiske är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen och uppleva fjällvärlden. Hos oss kan du här under vintertid fånga öring och röding i våra fjällsjöar. Här kan du själv ta dig ut till närliggande sjöar med skidor, snöskor, skoter eller bil. Har du inte prövat ismete förut kan du följa med på en guidad fisketur, där du får lära dig mer om ismete, våra sjöar och den lokala kulturen.

Pimpelfiske är enkelt då det inte krävs så mycket utrusning, en isborr, ett pimpelspö med lina och ett par pirkar/blänken och några krokar så är du igång. 

Säsongen startar i och med att den första isen lägger sig någon gång under november månad, därefter växer sig isarna allt tjockare och snön börjar falla. Rödingen brukar hugga bra under dessa korta, kalla och mörka dagar men tänk på att alltid kolla isens tjocklek innan du beger dig ut.  

Senare under vintern och våren blir vädret varmare och många kombinerar isfiske med skoteråkning och uteliv, det är en magisk tid för att njuta av vårsolen och ismete och är en naturlig del av den lokala kulturen i våra fjällbyar.


Kör du skoter behöver du även ta reda på var du får köra i området, där det kan vara skoterförbud inom vissa delar samt att det under våren förekommer renskötsel i vårt området.

Kom ihåg att alltid kontrollera vilka sjöar & vattendrag som tillåter fiske under perioden, hör dig för om tjocklek på isarna och köp fiskekort innan du beger dig ut.


Karta för fiskeområden och information om fjällfiske hittar du här>>>

Karta för fiskeområden och information om fjällfiske hittar du här>>>

Köp fiskekort online här>>>

Köp fiskekort online här>>>

Skoterledskarta hittar du här>>>

Skoterledskarta hittar du här>>>

“Som fiskare bör man ha i minnet att fjällvattnen i regel är näringsfattiga och därför har en begränsad fiskproduktion. Det tar lång tid för fisken att nå större storlek, därmed bör du inte ta upp mer fisk än vad som konsumeras på platsen och spara de större fiskarna som är viktiga för reproduktion och glädje för andra sportfiskare och kort sagt lämna vattnen och omgivning i det skick som du själv önskar att det ska vara nästa gång du kommer på besök.” Fjällfiske 2018, Torleif Eriksson, Länsstyrelsen Västerbotten.