Längd- & Turskidåkning

I Kittelfjäll finns ett preparerade och belyst elljusspår på 3,5 km som är lite mer kuperad
samt en 5 km slinga som är lättare kuperad. Starten från båda slingorna utgår från Hotellet.

I Grönfjäll 15km från Kittelfjäll finns i skidspår i längderna 2,5km, 4km och 5km. Start från Grönfjälls fritidsby.


Längdskidåkning i Kittelfjäll

Kittelfjäll erbjuder alla besökare fina längdskidspår mycket lättillgängligt strax nedanför hotellet.

Det finns två slingor, 3 km och 5 km samt ett fjällspår på 10 km. Spåren är utmärkta både för den som har fokus på träning, för nybörjare och utflykter.

Spåren som körs med pistmaskin är 3 km resp. 5 km.  Slingan och dessa går i varierande terräng och börjar med en stigning i trappsteg, när man når högsta punkten gör man valet mellan 3:an och 5:an. Korta slingan på 3 km går i kuperad skogsterräng tillbaka till starten - den lite längre 5 km slingan går ut på flackare myrmark.

Både 3 km och 5 km spåret prepareras för skate och klassisk åkning och det längre spåret på 10 km fjällspåret körs upp med snöskoter och  är enbart för klassisk åkning.

Åkriktningen är vänstervarv/moturs och 3 km slingan har belysning som aktiveras på en knapp i starten, belysningen lyser till 23:00.


Kittelfjall_mars15-675_2000px_CJUTSI.jpg

Spårpass

Du som är längdskidåkare löser spårpass - en spåravgift som gör det möjligt för ortsbor och privatpersoner att bidra till preparering och utveckling av längdskidspåren.

Spårpasset kostar 50kr/dag, 200kr/vecka eller 500kr/år och kan köpas i sportboden vid Hotelliften - den som köper ett spårpass får ett klistermärke som kan fästas på stav eller skidor och visar att du är med och bidrar.


Turskidåkning

Väljer man att gå på tur finns goda möjligheter till olika utflyktsmål efter ledade markeringar.

Ett tips för den som vill göra en tur med övernattning är att åka upp till Rissjön och vidare mot Bleriken och övernatta i Bleriksstugan. Bleriksstugan ligger vid Marsfjället söder om Kittelfjäll och ägs av Vilhelmina norra sameby, den har 16 bokningsbara bäddar. Köksdelen och ytterligare 4 bäddar står alltid öppet.

Bokning av Bleriksstugan sker på tel 070-2581709